En av verdens mest innflytelsesrike og suksessfulle forretningsmenn…..Jack Welsh!

Jack welshFør vi kan besvare denne problemstillingen ønsker jeg å gå dypere inn i hvem er denne Jack Welch? Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har hørt eller leste så mye om denne karen før nå. Men etter å ha studert og lest litt om hans fantastiske måloppnåelser, og hans inspirerende leder stil forstår jeg at dette er en svært dyktig og spennende forretningsmann som er verdt å lære om og ikke minst av.

Jeg vil også med flere gode ordtak fra Jack som viser hva han virkelig mener og  disse blir sitert på engelsk da det blir mer riktig formulert slik han faktisk mener det.

John Francis Welch Jr, eller Jack Welch som er navnet han går under, ble født 19.november 1935 i byen Peabody i Massatcusetts. Når denne mannen var liten, var det nok ingen som hadde anelse om at det lille vesenet skulle bli til en av verdens mest innflytelsesrike forretningsmann.  Han hadde karriere som administrerende direktør, ingeniør og forfatter. Og vi skal se litt nærere på hans suksess som administrerende direktør i selskapet General Electric, «ett firma som er med i utvikling, produksjon og markedsføring av et vidt spekter av produkter for å generere, overføre, fordele, kontrollere og forbruke elektrisitet» (Kilde wikipedia) her var han direktør fra 1981- 2001. Han hadde som sagt stor suksess i firmaet og etter at Jack tok over rollen som administrerende direktør steg verdien på selskapet med svimlende 4.000%.

Så la oss se nærmere på denne dyktige forretningsmannen og hvorfor hans selskap ble en så stor suksess. Samt vi skal få se på hva Jack mener er det største problemet i forretnings verden i dag?

For å bli litt bedre kjent med Jack og hans karriere kan vi gå tilbake til den gangen han var en ung og fersk og hadde flere sommer jobber som Golf caddie, Avisbud, og Sko selger. Dette er sommerjobber som har gitt Jack en viktig erfaring fra det å være på «gulvet» og har kanskje noe med hans suksess å gjøre. Jack er en smart mann og han begynte å studere kjemiteknikk og i 1960 var han ferdig med en doktorgrad innenfor dette fagfeltet.

Veien til å bli direktør i General Electric.

Jack Welsh begynte som junior ingeniør da han var ferdig utdannet i selskapet General Electric (GE)  i 1961. Han var ett «stabeist» og en dyktig ingeniør som steg raskt i gradene. Allerede i 1968 var han blitt «vise president» og leder for en avdeling, og to år senere i 1971 var han også «vise president» i enda en avdeling. Dette balte på seg og han ble etter hvert vise formann i GE og til slutt i 1981 altså 20 år etter sin start var han blitt den yngste Administrerende direktøren i GE sin historie.

Jack hadde ikke vært så fornøyd med måten GE var blitt ledet på og ønsket å gjøre store endringer i firmaet. Og det er disse endringene som har gjort ham til en av verdens mest kjente ledere.

Hans leder stil. Leder

Som nevnt over så økte verdiene i selskapet med over 4000% under lederskapet til Jack, og GE ble en av verdens mest verdifulle firmaer og grunnen til dette var mange.

Welsh levde etter regelen om at selskapet skulle enten være nr.1 eller nr.2 av de største i sin bransje og klarte de ikke det så kunne de bare la være.

Noe av det viktigste, men også mest kritiserte valget Jack tok so leder var å sparke alle de «overflødige» ansatte, og i løpet av 5-6 år hadde han sparket over 100.000 ansatte.

«My Main job was developing talent. I was a gardener providing water and other nourishment to our top 750 people. Of course, i had to pull out som weeds, too» – Jack Welsh

Jack mente at de gjenværende arbeiderene kunne klare å gjøre minst like bra jobb uten de som nå hadde mistet jobben.  Jack så potensiale i sine ansatte og gave dem mer ansvar slik at de ble mer motivert og ble dyktige og verdifulle medarbeidere. Som vi alle forstår så gruet ikke Jack seg for å sparke ansatte som ikke gjorde en god og effektiv jobb men i gjengjeld så gav han belønninger i form av bonuser etc. til de som virkelig gjorde en god jobb. Og dette er en svært viktig motivasjonsfaktor.

Welsh lederstil er blitt kjent i hele verden og flere firma har kopiert hans stil. Welsh trodde på sine ansatte og gav mye ansvar til mellomledere og ledere under han. Han var ikke fan av disse typiske lederne som bare befant seg blant «kremen» og sjefet rundt. Welsh mener at man skal lede og ikke sjefe rundt.

Han mener dert er viktig at ansatte får bruke sitt potensiale og utvikle seg, og kjenne på ansvar. Hvis ikke vil de bli demotivert og selskaper mister sine beste ansatte som ikke finner seg i å bli herset med (Kilde)motivasjon

Welsh er også kjent for å ha en åpen og dirkete lederstil. Han er ikke en leder som «går rundt grøten» men er heller direkte og forteller akkurat hvordan «ståa» er. Dersom en ansatt gjorde en dårlig jobb så fikk de beskjed om dette og forklaring på hvorfor de ble sagt opp.

Han er også opptatt av at det er åpenhet i bedriften og at de ansatte skal få komme med sine meninger.  (Kilde)

Hva han mener er det største problemet i forretningsverden?

«Strong managers who make tough decisions to cut jobs provide the only true job security in today`s world. Weak managers are the problem. Weak managers destroy jobs» – Jack Welsh.

Over har vi nå sett litt om Welsh karrierer og hvilke fantastiske resultater han har levert og vi har evaluert og lest om hans lederstil og med dette frisk i minnet skal vi nå se litt på hva det er Welsh mener er det største problemet i forretningsverden.

Welsh mener at ett av de største problemet i forretningsverden er at det er mange ledere som ikke er rak nok i ryggen og mangler «bein i nesen». Han mener at man må ha flere ledere som tør å stole på sine ansatte, gi dem ansvar og være en leder i stedet for en sjef.

Et annet problem er at mange ledere ikke klarer å tenke nytt, eller åpen for å ta imot nye innputt, de står heller fast i gamle mønstre enn å høre på friske nye tanker fra ansatte.  Han mener også at det er viktig at man ser verden som den er og ikke som man ønsker.

dårlig-lederEllers er oppriktighet, tillit, og ikke å tenke for komplisert andre viktige faktorer som welsh kunne ønsket å se i andre firma. Å være oppriktig og åpen i alle ledd, viktig informasjon må ut til alle for at det ikke skal bli misnøye, usikkerhet og dårlig stemning. Alt blir mer komplisert dersom man ikke får den relevante informasjonen.

Man hadde også blitt kvitt en del problemer i forretningsverden om man hadde bare tenke litt enklere.  Welsh og hans ansatte i GE «levde» etter de tre S`er som står for Speed (hurtighet) Simplicity (enkelhet) og Self-confidense (selvtillit) har man disse tre inngrodd i bedriftskulturen kan man overleve igjennom stormer av konkurranse. Man trenger å tenke enkelt om man skal jobbe raskt og være hurtig, det er nok ett stort problem i flere bedrifter hvor man skal tenke for kompliser og dette tar tid. Vi vet at blir fremgangsmåter for komplisert så vil det ta tid å få løse oppgaven. (Kilde)

Selvtillit er også vært viktig i alle sammenhenger og spesielt når man skal være best i verden.

«Give people self-confidence is by far the most important thing that i can do. Because than they will act.» – Jack Welsh

Min mening og konklusjon.

Jeg mener at Welsh hadde mye nytte av å jobbe seg opp til en sjefs stilling, da man får mye mer forståelse for hvordan ting blir produsert og hvilke arbeid de ansatte virkelig utfører ved å ha jobbet på gulvet selv. Dette har nok formet hans kjente lederstil.

Det å gi sine ansatte ansvar, tro på dem, motivere dem og belønne dem er absolutt noen suksesskriterier for å få de mest fornøyde og dyktigste medarbeiderne som igjen skaper verdi og suksess.

Jeg har selv opplevd en del av disse problemene som Welsh mener finnes i forretningsverden, som ledere som styrer organisasjonen ovenfra og ned og som ikke viser tillit eller åpenhet til sine ansatte. Og jeg har selv kjent på viktigheten med å få ansvar, at noen tror på deg og ser ditt potensiale, det gjør at man blir mer lojal til arbeidsplassen samt at trivsel,  arbeidsinnsats og kvalitet på arbeidet øker.

Vi kan avslutte med ett siste utsagn fra Jack Welsh:

If you pick the right people and give them the opportunity to spread their wings and put compensation as a carrier behind it you almost don`t hvae to mange them» – Jack Wels

Glad Jack

 

 

Kilder

https://no.wikipedia.org/wiki/General_Electric

https://idanksblog.wordpress.com/2017/05/06/jack-welch/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Welch

https://www.ledernytt.no/involverende-ledelse.5872962-112372.html

http://www.great-quotes.com/quotes/author/Jack/Welch

https://digitaletone.wordpress.com/2015/03/26/jack-welch-forretningsmann-visjonaer-og-filosof/

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s