En verden fylt med digitale immigranter og digitale innfødte.

 

En verden fylt med Digitale immigranter og digitale innfødte, hva er forskjellen og hva kan man lære av hverandre.

I dette innlegget skal jeg analysere og skrive om de største forskjellene mellom digitale immigranter og digitale innfødte. Hvordan hverdagen deres blir påvirket av digitale tjenester, samt se litt på hva disse to gruppene kan lære av hverandre.

La meg først forklare begrepene digitale immigranter og digitale innfødte.Logo sosiale medier

Digitale immigranter er de som har vokst inn i det digitale nettsamfunnet.

Digitale innfødt er de som har vokst opp i det digitale nettsamfunnet.

Det første som slår meg når jeg skal se på de største forskjellene mellom de innfødte og immigrantene er å se hvor man skal sette en linje mellom disse to gruppene. Er jeg som ble født på slutten av 80 tallet en immigrant eller innfødt? Vi hadde ikke internett og det var ikke normalt med mobiltelefon. Vi hørte fortsatt på kassett som vi måtte spole tilbake med en blyant og ringe på hos vennene vår for å få dem med ut å leke i gaten. Men det gikk ikke så mange år før internett, MSN og mobiltelefon var blitt en stor del av min hverdag. Jeg har vært med på mye av utviklingen men vokste jeg inn i den digitale verden eller vokste jeg opp i den?

Jeg har nå lest to blogginnlegg som sier noe om dette, den ene sier at «er du født etter 1985 så gratulerer da er du digital innfødt, men er du født etter 1985 ja da er du en immigrant til det digitale nettsamfunnet» (Kilde)

Den andre bloggen deler hele temaet inn i tre kategorier: Gamliser, digitale immigranter og innfødte. (Kilde)

Jeg likte fordelingen til den siste, da vi har flere generasjoner her på jordkloden hvor noen er rett og slett for gammel til å immigrere og ikke har interesse av det. Ta min bestemor som ett eksempel, hun vil ikke ta i bruk apper, eller nettbank for å forenkle hverdagen. Hun synes det er trygt å bruke alt på «den gamle måten» og stoler ikke på dette «nymotens tullet».

Mine foreldre derimot er de jeg vil kalle ekte immigranter, de har vokst inn i den nye digitale verden og «kastet» seg på den digitale bølgen gang etter gang. Den største digitale forandringen  vi opplevde i vårt hjem var nok internettet. Jeg husker lydene som kom da man koblet seg på internettet og hustelefonen fikk opptatt signal. Helt i starten fikk vi ikke lov å sitte på nett mer enn i 30minutt da det var dyrt og ingen kunne få tak i oss på hustelefonen.  Og for å være helt ærlig så var det ikke så mye spennende å gjøre innpå der på den tiden heller, det eneste vi gjorde var å sitte på vårt kjære chatteprogram MSN.  Så kom mobiltelefonene som raskt ble mer og mer populær og plutselig var ikke den tøffe trådløse hustelefonen bra nok lenger for immigrantene. Det har skjedd mye i den digitale verden siden den gang og mine foreldre har holdt seg oppdatert så godt de kan, de har Spotify, Snapchat, Facebook, og apper som vipps, mobilbank, og selvfølgelig værmeldings app.

Jeg vil si at de fleste immigrantene har immigrert seg godt i den digitale verden, men det er fortsatt store forskjeller mellom en immigrant og en innfødt.

De største forskjellene:

Jeg er ifølge hvilke årstall man er født en innfødt, men jeg kan absolutt føle meg som en immigrant i blant jeg også, når jeg nå ser hva de ferskeste innfødt kan og lærer. De yngste barna sitter i 3 års alderen og trykker seg enkelt frem på en ipad, de ser på youtube filmer av andre barn som leker, og slår meg lett i spill på ipaden.

Hverdagen – Som sagt så henger i dag de fleste immigranter med i den digitale verden, man hører på musikk, leser aviser, bøker og ellers googler oss frem til svar på spørsmål man lurer på og alt dette finner man på mobilen sin.

Den største forskjellen i hverdagen er at de innfødte kommuniserer mer på sosiale medier og mobilen er det kjæreste de eier. De legger ut bilder og jakter etter likes, noe som forsovet immigranter også gjør men ikke i like stor skala. Immigranter er mer kritisk til hva de deler med omverden, mens de innfødt har ikke så kritiske holdninger til det store cyperspace og kan dele mye større deler av livet sitt.

Våre foreldre satt og klippet og limte inn bilder i fotoalbum, nåtidens fotoalbum er instagram og facebook som man ønsker å dele med omverden. Bilder er ikke lenger en privat ting som man viser frem til folk som kommer på «kaffebesøk» for å «flause» ut datter eller sønn med barnebilder. Det finnes også mange ulike skyer som man kan laste bilder opp i, slik at de ikke forsvinner og blir lett å ta vare på, dette er noe de fleste immigranter har forstått meningen med og bruker flittig.

De innfødtes opplevelser må dokumenteres på My story på Snapchat eller MS som ungdommen sier. De er mer avhengig av å dele alt de gjør og opplever en hel dag enn hva immigrantene gjør. Det er nesten som om ikke en fjelltur har skjedd eller teller dersom man ikke har lagt det ut på MS, insta og face.Morsom

Mobilen er blitt en forlengelse av armen. Folk sitter på bussen, går i gatene og ligner på ringeren fra «Notre dame». Den er blitt en viktig del av alles liv, både immigranter og innfødte. Man er lett å få tak i uansett hvor i verden man er, men immigranter er ofte flinkere til å legge fra seg mobilen og koble av med litt «egen tid», noe de innfødte ikke er like flink på, de kan jo få «spasmer» når de har glemt «powerbanken» hjemme og mobilen er på vei til å bli tom for strøm.

Den digitale verden er fantastisk på mange måter og har gjort alt enklere, dersom man gidder å ta seg tid til å laste ned og sitte seg inn i forskjellige apper er det utrolig hvor mye enklere og effektivt ting kan bli gjort. Vipps en venn, betal en regning på mobilbank, kjøp buss billett på mobiltelefonen. Og her er en annen forskjell mellom innfødte og immigranter, de innfødte har det i «fingrene» og lærer nye digitale tjenester fort, mens immigrantene må bruke mer tid på å forstå og lære.

Det vil nok bare bli større og større forskjeller mellom disse to gruppene hvis digitale tjenester forsetter å utvikle  i den rekord farten det har gjort de siste årene noe som er bombesikkert at det gjøre. Det er for mye nytt og det vil  bli vanskelig å henge med på alt. Jeg merker selv at jeg har falt av noen steder, fikk vite i går at det nå finnes en app som tinder, bare for jobbsøkere og arbeidsplasser. Det er helt vilt og små genialt hva de finner på i dag.

Men en ting er sikkert med digitale tjenester det har gjort hverdagen for alle mye enklere med gode løsninger og jeg vil si at det er bare positivt. Det sies at alt var mye bedre før, og jeg kan være enig i at mye var nok det, ihvertfall var det mer sjarmerende før.  Men takk og lov for at internett er oppfunnet og at apper som spotyfi, vipps, mobilbank, etc. som gjør hverdagen så mye mer enkel og effektiv. Og ikke minst for sosiale medier som gjør det enklere å dele morsomme bilder og opplevelser med venner, og holde kontakten med våre kjære som bor langt unna.

Det er store forskjeller på språk hos immigranter og innfødte, der de innfødte bruker mye forkortelser, samt at nye ord og utrykk dukker opp hele tiden. Dette er ett «språk» som er vanskelig å forstå og som immigrantene alltid kommer til å slite med å henge med, jeg tror de fleste immigrantene falt av lasset etter LOL.

Siste store forskjell jeg vil ta for meg er effektiviteten med å jobbe med digitale tjenester. Jeg må ærlig innrømme å si at når jeg sitter ved siden av en fra den eldre garde som skal skrive noe på en pc, så begynner det å tære på tålmodigheten. De har ikke lært seg touch metoden og har ikke det i «fingrene» hvor bokstavene er på tastaturet. Så de bruker kun 1 finger å trykke med og leter ett hver eneste bokstav, kanskje det er satt litt på spissen, men folk skjønner hva jeg snakker om.  Dersom man sitter en immigrant og en innfødt ved siden av hverandre og ber dem skrive en tekst fortest mulig så vil den innfødte ha vunnet med glans. De innfødte lærer som sagt fortere programmer og holder seg mer oppdatert enn hva immigrantene gjør og dermed vil de også være mer effektive på digitale tjenester.

 

Hva kan man lære av hverandre:

Jeg tror man har mye å lære av hverandre som immigrant og som innfødt. De innfødte burde fått en god innføring og opplæring i å være mer kritisk til hva man skal dele og ikke og hvilke konsekvenser det kan få. De bør også lære å sette av mer tid til seg selv og ikke være PÅ i den digitale verden heletiden. De kan lære av immigrantene å ikke tro på alt de ser, den digitale verden er fylt med mye løgner, retusjerte bilder og falske historier som kan gjøre at folk ikke føler seg bra nok da de ikke lever ett slikt liv, eller ser slik ut.  Det er blitt et problem i dag at unge folk lever med uoppnåelige krav og forventinger til seg selv. Her tror jeg foreldregenerasjonen/immigrantene har en jobb å gjøre å lære sine barn/innfødte å ikke tro på alt og heller gi litt mer faen! Verdens handler ikke om hvor mange likes man får.

Immigrantene har også mye å lære av de innfødte som å bli mer sulten på å utvikle seg, lære nye effektive måter å løse problemer på, tilnærme seg ny kunnskap slik at de kan henge med på hva som skjer og ikke faller helt ut av den digitale verden.  Den gamle måten er ikke alltid den beste!

 

 

Kilder:

https://unnibrovold.com/2015/06/25/digitalt-innfodte-vs-digitale-immigranter/

http://www.krokan.com/arne/2009/06/06/gamliser-digitale-immigranter-og-innfdte/

https://www.huffingtonpost.com/jeff-degraff/digital-natives-vs-digita_b_5499606.html

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s